מערכת תכלס | תכלס | פורסם:
כולנו אוהבים לשמוע שירים. לכל אחד יש את השיר האהוב עליו שהוא מסוגל לשמוע פעם אחר פעם וליהנות ממנו שוב ושוב. האם שאלתם את עצמכם מה יש בשיר הזה שגורם לכם ולעוד הרבה אנשים כל כך לאהוב אותו? בניסיון לגלות את התשובה לכך בחרתי לראיין את יוסי גיספן אחד הכותבים הגדולים והמצליחים בישראל.
מה גרם לך להתחיל לכתוב?
"התחלתי לכתוב בגיל מאוד צעיר, כשהייתי בן 16. הייתי חלק מהרכב, שמנגן ושר. כתבנו בשביל הכיף עד תקופת הצבא. לאחר מכן בגיל 35 עברתי תאונת עבודה וכתוצאה מכך הייתי מרותק בבית, מחוסר כל יכולת פיזית ,עד שחבר הציע לי לחזור לכתוב כמו פעם". גיספן אכן הקשיב להצעתו ומכאן הכל התחיל.
בתחילת הדרך, אני מניחה שעוד לא יכולת להתפרנס ממש מהכתיבה. מה עוד עשית למחייתך?
"עבדתי כסדרן משקאות של טמפו בסופרים, בנוסף גם הייתי רפד. הייתי עובד ביום ובלילה. הייתי כותב שירים והולך לאולפנים עד שעות מאוחרות".
מתי הבנת שאפשר להתפרנס מכתיבה?
"אחרי שש שנים של הרבה יצירות פעילות, אשר הכניסו תמלוגים רבים והשמעות ברדיו".
איך משפחתך הגיבה לעיסוק באומנות הכתיבה?
"הייתה תמיכה של כל המשפחה. הם הבינו, שהשנים הראשונות הן קשות, משום שצריך לעבוד ביום ובלילה". גיספן מסביר כי בתחום הזה צריך הרבה חסינות. יש עליות וירידות, לא הכול מצליח. צריך לספוג ביקורות ולדעת לחיות גם עם כישלונות ולא רק עם הצלחות.
איך אתה מגדיר כישלון?
"היום כשאני מסתכל אחורה, אני מבין שאין דבר כזה כישלון. יש יותר מוצלח ופחות מוצלח. לצד ארבע שירים, שהצליחו והפכו ללהיטי ענק תמיד יש עוד ארבע שרים פחות מוצלחים. לצערי, יש אנשים שרואים את זה ככישלון".
איך אתה מתמודד עם הדיסלקציה שלך בעת כתיבת שיר?
גיספן הבחין בדיסלקציה שלו לבד בשנות הכתיבה הראשונות שלו. הוא שם לב שאינו מצליח ליצור שיר מהתחלה עד הסוף. "אני מתחיל למשל לכתוב שורה באמצע ואז כותב למעלה עוד שלוש שורות ואז עוד שורה בסוף, ולאט לאט הכל מתחיל להיות מסודר והגיוני". הוא לא נילחם בדיסלקציה שלו. להיפך-הוא אפילו נהנה ממנה. "זה כמו פזל שכולם מרכיבים אותו מהמסגרת אל האמצע, אך אני מהאמצע אל המסגרת."
אילו תכונות צריכות להיות לבן אדם כדי לכתוב טוב?
"קודם כל צריך לקבל אישור מרופא שאתה אדם לא נורמלי". גיספן מסביר, כי צריך להיות לא שפוי בשביל לעזוב את המקצועות הסטנדרטים, אשר ניתן להרוויח מהם משכורת קבועה, ולעבור לעיסוק בכתיבת שירים. "אני סבור שלולא התאונה לא הייתי מגיע למקצוע הזה לעולם".
מהו סגנון הכתיבה שלך?
"לכתוב מילים בעברית. הן בסגנון הים תיכוני, הן בפופ והן בשירי ארץ ישראל". לפי גיספן בסגנון הים תיכוני יש יותר יצירות, משום ששם ההצלחה הייתה גדולה יותר.
מה המכנה המשותף של שירך?
רוב השירים עוסקים באהבה, יחסים בין אישה לגבר, בין האדם לארצו, בין האדם לאלוהיו למשל כמו השיר "מי שמאמין". שיריו מייצרים קונוטציה חיובית של אהבה, נתינה ופרגון.
כשאתה כותב מה מנחה אותך? האם הכסף עומד לנגד עיניך?
גיספן טוען, כי מי שכותב מהמקום של להרוויח כסף, לרוב לא מצליח. "אני אוהב לכתוב שירים, אם תהליך הכתיבה מצליח לרגש אותי, אז אני משוכנע שהשיר ירגש עוד אנשים בהמשך".
יש שקוראים לך "מכונת להיטים". למה הם מתכוונים?
כינו אותי בהרבה שמות: "חייט להיטים", "מכונת להיטים", אבל קוראים לי יוסי גיספן, ואני כותב שירים. הוא מסביר כי אולי כינו אותו כך מפאת כמות השירים שכתב. במשך 17 שנה הוקלטו בערך 900 שירים של גיספן. יתרה מכך אמר, כי הוא מלווה את האומן לאורך כל תהליך השיר: החל מהכתיבה ועד לשלב העבודה באולפנים. "חשוב לי שהשיר יישאר דומה, לאיך שחלמתי אותו במהלך היצירה".
מה אתה חושב שצריך להיות בשיר כדי שהוא יהפוך ללהיט?
"אין פטנט מיוחד. כדי ששיר יצליח קודם כל אתה צריך לאהוב אותו, להאמין בו ולהיות שלם איתו. ובכך כבר יש לו חמישים אחוזי הצלחה. חמישים האחוזים האחרים תלויים במזל. לפעמים קורה שכותבים שיר והוא ממש טוב, אך ביום שהוא יוצא פתאום יש פיגוע או אסון, אשר כל התקשורת מתעסקת בו, וכתוצאה מכך השיר נשכח והסיכוי שיצליח בעתיד נמוך".
!שתף