מערכת תכלס | תכלס | פורסם:
מה השתנה מבחינה טכנולוגית במערכת שבה מקבלים ומשדרים את השירים?
מאיזה מקורות מקבלים את השירים?
האם תדירות השמעות של שירים מסוימים בתחנות אחרות משפיעות על ההחלטות בישיבה?
איך מחליטים איפה לשבץ שיר מסוים?
איך אפשר לדעתך לתאר את סוג השירים שמשודר בשעות הבוקר המוקדמות ואת הסוג שמשדרים בשעות הלילה?
מה לדעתך מאפיין את הקהל הישראלי? מה הם מעדיפים לשמוע?
איך לדעתך בחירת השירים משפיעה על התרבות הישראלית?
מהם הקריטריונים לקבלת חברי צוות חדשים?
נוסעים באוטו. הראש כל כך עסוק ב: מתי מגיעים, מאיזה כביש נוסעים את מי אוספים בדרך ובעיקר באיזן תחנה שומעים. אנחנו שומעים את השידורים והשירים, ולא חושבים כמה מורכב יכול להיות לנגן שירים ולדווח כל כמה הזמן על תנועה בכבישים. עניין אותי תמיד לחקור מאחורי הקלעים על הדברים שאנחנו רואים כל יום יום, אז החלטתי לראיין אחת אנשי הצוות שנמצאים בישיבות הפלייליסט ששם הכול מתרחש.
איך נראית ישיבה אופיינית של הצוות פלייליסט? מי נמצא שם, איך נראה הלוח זמנים? ישיבת הפלייליסט מתקיימת אחת לשבוע, ובה חייל מרכז את כל השירים החדשים ששולחים אליו מיחצ"נים, שירים שנבחרו מ"לינקטון" ולפעמים גם בדיסקים וסינגלים. ההצבעה מתבצעת בהרמת יד. חברי הצוות מונים בין 7-8 עורכים מוזיקליים. חברי הצוות יכולים להיות חיילים בני 18-20 ואפילו אנשים בני 30 שהם בדרך כלל העורכים המוזיקליים.
מה השתנה מבחינה טכנולוגית במערכת שבה מקבלים ומשדרים את השירים?
כיום יש מערכת שנקראת "לינקטון" של העורכים המוזיקליים שדרכה בעצם מגיעים חלק גדול
מהסינגלים החדשים – הישראלים והלועזיים. המערכת הזו בעצם מקלה על הפצת הסינגלים לכל תחנות הרדיו, מאפשרת להוריד באופן חוקי את הקובץ של השיר וגם חוסכת בנייר וקופסאות מיותרות. כיום דרך השידור העיקרית היא מחשב ותוכנה שממנה משודרת המוסיקה. כאופציה ב' נוטים להשתמש בדיסקים/סינגלים.
מאיזה מקורות מקבלים את השירים?
השירים החדשים מגיעים מאמנים שרוצים לקדם את עצמם ולפעמים האומנים מביאים את הסינגל עצמו עד לפתח התחנה. יש גם את "לינקטון", כפי שהזכרתי.
האם תדירות השמעות של שירים מסוימים בתחנות אחרות משפיעות על ההחלטות בישיבה?
לא. התחנה לא ממש מסתכלת על התחנות אחרות, אם לזה אתה מתכוון. אני דווקא חושבת אחרת. זאת אומרת, התחנות האחרות הולכות על בטוח. הן לא רוצות לקחת סיכונים. לעומת זאת גלגל"צ נותנת מקום לאמנים או לשירים חדשים, משמיעה אותם ורוב הסיכויים שהתחנות האחרות תשמענה אותם גם.
איך מחליטים איפה לשבץ שיר מסוים?
כל שעת מוזיקה ברדיו מכילה תמהיל או נוסחה קבועה שכוללת: שיר ישן, חדש ו'להיט'. בעיקרון העורכים המוזיקליים מכוונים לכך שבחור בן 17 ואישה בת 50 ישמעו שעה מוזיקלית שלמה, וששניהם ימצאו שם מוזיקה לטעמם, או כזו שהם יכולים להתחבר אליה. כמובן שבשעות הבוקר תהיה יותר מוזיקה שקטה, כזאת שכיף להתחיל איתה את היום, ובשעות הלילה המאוחרות של סוף השבוע תהיה מוזיקה שמחה ומקפיצה יותר.
איך אפשר לדעתך לתאר את סוג השירים שמשודר בשעות הבוקר המוקדמות ואת הסוג שמשדרים בשעות הלילה?
לדעתי, סוג השירים בשעות הבוקר הוא יותר סגנון שקט מאשר בלילה, שבדרך כלל מחפשים משהו יותר קצבי. אבל הכול תלוי בתוכנית שמשדרת בזמן מסוים. למשל, יכול להיות שתוכנית בוקר כמו "מדינה בדרך" תנגן שיר שהוא יותר קצבי ותוכנית לילה כמו "שתיקת הכבשים" תשדר שיר יותר שקט. הכול תלוי בזמן המסוים שבו משדרים. גלגל"צ מנסה להתאים את עצמה לכול האנשים ולכול המצבים, שיש בשבוע, ומנסה להעניק מגוון שלם של סוגי מוזיקה.
מה לדעתך מאפיין את הקהל הישראלי? מה הם מעדיפים לשמוע?
הקהל הישראלי בעיני הוא קהל, שפתוח לדברים חדשים ולאומנים חדשים. הקהל הישראלי אוהב להאזין לדברים
ישנים, וגם לפעמים למשהו חדש. לדוגמא אמא שלי יכולה פעם אחת לשמוע ביונסה ופעם אחרת מושיק עפיה. למרות שיש, ששמתי לב אליו לאחרונה, שמרבים לשמוע ולהשמיע להקות מחו"ל – במיוחד חדשות. גם המבוגרים וגם הצעירים.
איך לדעתך בחירת השירים משפיעה על התרבות הישראלית?
אני חושבת שלתחנות הרדיו בישראל יש כוח מאוד גדול להשפיע על המאזין הישראלי הממוצע. בכל בחירה הם חושפים קבוצה או קהילה מסוימת למוזיקה, שבדרך כלל הם לא היו שומעים. הרבה אנשים מוצאים את עצמם מאזינים למוזיקה של אמנים חדשים וצעירים, שלא שמעו עליהם לפני, רק מפני ששמעו אותם בגלגל"צ ואהבו את הסגנון. לכן אני חושבת שבחירה נכונה של השירים, כמו שעושים כיום בגלגל"צ – עוזרת לאנשים להיחשף להרבה מאוד אמנים ולשירים, שלא היו נחשפים אליהם אם לא היו מאזינים לרדיו, וממשיכים להאזין להם באייפודים שלהם לדוגמא.
מהם הקריטריונים לקבלת חברי צוות חדשים?
החיילים עוברים מיונים רגילים – לא משהו גדול. והעורכים עוברים מיון מוזיקלי, שבוחן בו את היכולות המוזיקליות שלהם. המיונים מתקיימים מעת לעת, כשחיילים מסיימים את השירות וצריך להביא חיילים חדשים שיפעילו את המערכת. אבל גם קיימים אנשים בני 30+ שלא קשורים לשירות הצבאי ואותם לא מחליפים.
אפשר להגיד שלמרות שהדבר נראה פשוט מאוד, מסתבר שקיימות כמה הכנות והתאמות לפני שהמוצר הסופי מגיע אלינו ברדיו. ריכוזי השירים והתאמתם בלוח השידורים (התאמה לתוכנית, התאמה ליום), איזון השירים כדי שלא יווצר מצב שבו יש יותר מידי מאמן או מז'אנר מסוים – הינם מלאכת מחשבת.
נדמה שרדיו, דבר שנראה שולי באיזשהו אופן, הינו בעל כוח והשפעה על החברה הישראלית. המוזיקה שאנחנו מאזינים לה, סגנונות המוזיקה שאנחנו בוחרים ואפילו על האומנים שאנחנו נאזין להם בהמשך.
!שתף